Mandolina Comesa

MANDOLINA COMESA festival je komorne glazbe posvećen mandolini u organizaciji GMD Sanctus Domnio i TZ Komiža. Nastao je u cilju očuvanja tradicije i prenošenja ljubavi prema mandolini i izvornom autorstvu i stvaralaštvu za ovaj instrument, koji je duboko ukorijenjen u tradiciju i svakodnevnicu življenja otoka u Komiži na otoku Visu.

Festival se održava od 2014. godine pod umjetničkim vodstvom Pavla Sviličića. Održao se do sada u 9 izdanja na u Komiži na otoku Visu, ugostio je 40 izvođača i umjetnika te je gostovalo 13 komornih sastava. To su sastavi poput Splitskog mandolinskog kvarteta, mandolinskog kvarteta Da Capo, Duo Corde, Acustic orchestra i Ivo Perkušić, mandolinski orkestar Sanctus Domnio, Duo Kenk Kalebić – Popović (mandolina i gitara), gitarist Mislav Režić, Trio Kenk Kalebić, Bašić Markotić, Begović (mandolina, flauta i harfa) Duo Echo Momentum (mandolina i klavir), Duo Kenk Kalebić – Barišić (mandolina i čembalo) i brojni drugi koji izučavaju, njeguju i javno izvode glazbena djela za mandolinu ovog podneblja i inozemnih majstora.

10. jubilarno izdanje Festivala Mandolina Comesa ugostiti će filologa i kroatistu Joška Božanića i mandolinski orkestar Sanctus Domnio, koji će u dvodnevnom izdanju izvesti koncerte LINGUA FRANCA i PLAVI PUTEVI MORA kako bi prikazali mandolinu kao umjetnički instrument koji istovremeno ima značajnu ulogu u hrvatskoj tradicionalnoj glazbi.

22. rujna 2023. | Petak

PLAVI PUTEVI MORA

Mandolinski orkestar Sanctus Domnio – Split

PLAVI PUTEVI MORA naziv je koncerta u izvedbi mandolinskog orkestra Sanctus Domnio iz Splita. Program koncerta sastoji se od glazbenih posveta dubokom plavom moru s raznovrsnim tradicionalnim Dalmatinskim temama koje prenose ljepotu, mirnoću i pjevnost, kao i oštrinu, nevere i oluje koje morem vladaju. Skladbe M. Katunarića, V. Sunka, T. Kalebića i P. Sviličića koje se nalaze na programu koncerta pokazuju bogatstvo suvremenog repertoara za mandolinu kroz koji je protkan život Dalmatinskog podneblja, prenoseći bogatstvo i potičući tako očuvanje glazbene baštine Dalmacije i Hrvatske.

23. rujna 2023. | Subota

NOĆ FALKUŠE – LINGUA FRANCA

Joško Božanić & Mandolinski orkestar Sanctus Domnio

LINGUA FRANCA je poetsko-glazbeni format knjige poezije Joška Božanića uz pratnju mandolinskog orkestra Snactus Domnio iz Splita. Recitacijama Joška Božanića dodan je mediteranski zvuk mandoline izvedbom skladbi mladih hrvatskih skladatelja za mandolinu i mandolinske orkestre Pavla Sviličića (skladbe Biševo i Issa) i Tomislava Kalebića ( skladbe Gramana, Istok, Ex(am)it, Odlazak). Knjiga poezije napisana je na komiškom narječju i izdana još 1996. godine u povodu izgradnje replike slavne komiške gajete Falkuša. Lingua Franca nekoć je bio univerzalni jezik svih koji su živjeli od mora na Mediteranu koji je Joška Božanića nadahnulo za knjigu poezije kao i regata od Komiže do Palagruže koja se vozila od 1593. godine do pojave prvih motornih koćarica.