Mandolina Comesa

MANDOLINA COMESA festival je komorne glazbe posvećen mandolini u organizaciji GMD Sanctus Domnio i TZ Komiža. Nastao je u cilju očuvanja tradicije i prenošenja ljubavi prema mandolini i izvornom autorstvu i stvaralaštvu za ovaj instrument, koji je duboko ukorijenjen u tradiciju i svakodnevnicu življenja otoka u Komiži na otoku Visu.

Festival se održava od 2014. godine pod umjetničkim vodstvom Pavla Sviličića. Održao se do sada u 9 izdanja na u Komiži na otoku Visu, ugostio je 40 izvođača i umjetnika te je gostovalo 13 komornih sastava. To su sastavi poput Splitskog mandolinskog kvarteta, mandolinskog kvarteta Da Capo, Duo Corde, Acustic orchestra i Ivo Perkušić, mandolinski orkestar Sanctus Domnio, Duo Kenk Kalebić – Popović (mandolina i gitara), gitarist Mislav Režić, Trio Kenk Kalebić, Bašić Markotić, Begović (mandolina, flauta i harfa) Duo Echo Momentum (mandolina i klavir), Duo Kenk Kalebić – Barišić (mandolina i čembalo) i brojni drugi koji izučavaju, njeguju i javno izvode glazbena djela za mandolinu ovog podneblja i inozemnih majstora.

10. jubilarno izdanje Festivala Mandolina Comesa ugostiti će filologa i kroatistu Joška Božanića i mandolinski orkestar Sanctus Domnio, koji će u dvodnevnom izdanju izvesti koncerte LINGUA FRANCA i SANCTUS PLAY CAPRICCIO CROMATICO kako bi prikazali mandolinu kao umjetnički instrument koji istovremeno ima značajnu ulogu u hrvatskoj tradicionalnoj glazbi.

1. rujna 2023. | Petak

LINGUA FRANCA

Joško Božanić & Mandolinski orkestar Sanctus Domnio

LINGUA FRANCA je poetsko-glazbeni format knjige poezije Joška Božanića uz pratnju mandolinskog orkestra Snactus Domnio iz Splita. Recitacijama Joška Božanića dodan je mediteranski zvuk mandoline  izvedbom skladbi mladih hrvatskih skladatelja za mandolinu i mandolinske orkestre Pavla Sviličića (skladbe Biševo i Issa) i Tomislava Kalebića ( skladbe Gramana, Istok, Ex(am)it, Odlazak). Knjiga poezije napisana je na komiškom narječju i izdana još 1996. godine u povodu izgradnje replike slavne komiške gajete Falkuša. Lingua Franca nekoć je bio univerzalni jezik svih koji su živjeli od mora na Mediteranu koji je Joška Božanića nadahnulo za knjigu poezije kao i regata od Komiže do Palagruže koja se vozila od 1593. godine do pojave prvih motornih koćarica.

2. rujna 2023. | Subota

SANCTUS PLAY CAPRICCIO CROMATICO

Mandolinski orkestar Sanctus Domnio

SANCTUS PLAY CAPRICCIO CROMATICO koncertna je izvedba zbirke skladbi “Capriccio cromatico” prof Vlade Sunka. Skladbe u zbirci većinom su posvećene mandolinskom orkestru Sanctus Domnio te komornim sastavima koji su se oformili iz orkestra, a uvrštene su među najznačajnije u suvremenom internacionalnom repertoaru za ovaj instrument. Potakle su mnoge domaće kompozitore da pišu za mandolinu i doprinesu bogatstvu repertoara i podizanju kvalitete mandolinske glazbe u Splitu i Hrvatskoj. Prezentira kulturni identitet mandoline koji su stvorili i održavaju kompozitor Vlado Sunko i GMD Sanctus Domnio posljednjih 25 godina. Zbirka obuhvaća 15 skladbi napisanih za mandolinske komorne sastave i orkestre, sastavljena u dvije knjige i na preko 500 stranica nota posvećenih mandolini. Notno izdanje partitura u prilogu sadrži i dionice za instrumente, a namijenjena je dirigentima, mandolinskim orkestrima, svim ljubiteljima mandoline te budućim skladateljima.