Škola gitare

Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio organizira školu mandoline i gitare kojoj je cilj  približiti ova dva instrumenta što većem broju ljubitelja glazbe. Otvorena je za sve uzraste te joj je moguće pristupiti tijekom cijele školske godine. 

Kroz program škole je zastupljen, kako tradicionalni aspekt gitare, tako i klasični. Usvajaju se note iz klasične gitarske literature namijenjene polaznicima glazbenih škola. Tu spadaju razne etide i kompozicije, prvenstveno namijenjene razvijanju sviračke tehnike i snalaženju u notama. Kompozicije se mogu izvesti na različitim nivoima težine, jednoglasno, višeglasno u različitim tonalitetima, u duetu i sl., ovisno o stupnju i napretku učenja pojedinca. . Krajnji cilj ove škole je pripremiti polaznika za sudjelovanje u aktivnostima orkestra. O njezinoj uspješnosti govori i činjenica da su, kroz dugogodišnje djelovanje, brojni današnji članovi orkestra bili učenici upravo ove škole gitare. 

Koncept škole gitare:

  • Upoznavanje s instrumentom, njegovom građom, načinom dobivanja tona
  • Pravilno držanje instrumenta, položaj lijeve i desne ruke
  • Tehničke vježbe lijeve i desne ruke
  • Osnove solfeggia i teorije glazbe kao preduvjet za čitanje notnog teksta
  • Skladbe različitih glazbenih perioda, od baroka do danas

Voditelj škole gitare | Luka Elez

Luka Elez rođen je 1999. godine u Splitu. Svoja prva glazbena iskustva započinje svirajući gitaru  u KUD-u Jedinstvo. Osnovnu i srednju Glazbenu školu Josipa Hatzea pohađa u klasi prof. Kaja Milišića. Sudjeluje na mnogim izvanškolskim projektima kao što su jazz bendovi Swingin’4 te Hot Shots (Marina Fernandez) s kojima ima priliku svirati na raznim festivalima. Ostvaruje suradnju s uspješnim domaćim glazbenikom kao što je Tedi Spalato. Sudjelovao je na Splitskom ljetu 2019. godine, s orkestrom Glazbene škole Josipa Hatzea, kao solist na električnoj gitari pod vodstvom Jakova Jurića. Također, sudjeluje na koncertu filmske glazbe kao solist na električnoj gitari sa članovima Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom prof. Sare Dodig Baučić. Pohađa razne radionice gitare za usavršavanje te zimske škole, od kojih svakako valja istaknuti rad sa Zoranom Dukićem. Dugogodišnji je član Gradskog mandolinskog društva (GMD) Sanctus Domnio te član mandolinskog kvinteta Libertas. Osim raznovrsnih glazbenih aktivnosti, student je Elektronike i računalnog inžinjerstva na FESBu u Splitu.