Mandolinski orkestar ANĐELI SVIRAČI

Nastao je kao ideja o pripremnom “mlađem” mandolinskom orkestru za mandolinski orkestar “Sanctus Domnio”, koji bi zajedno sa školom mandoline i gitare pripremili mlađe naraštaje mandolinista i gitarista za tehnički zahtjevnije skladbe koje “stariji” orkestar izvodi.

Mandolinski orkestar “Anđeli svirači” sa radom započinje 14. ožujka 1995. godine sa nastupom u osnovnoj školi Pujanke u Splitu, pod nazivom “Anđeli čuvari” i pod ravnanjem prof. Bože Labetića, na 3. natjecanju recitacije. Tokom 2003. i 2004. godine vođenje orkestra je preuzela prof. Jadranka Krstić, koja je ujedno bila i pomoćna ruka maestru Vladimiru Lukasu pri snimanju CDa Sanctus Domnio play Sunko, te za njenog djelovanja naziv “Anđeli čuvari” prelazi u “Anđeli svirači”. Godine 2005. ravnanje orkestrom prelazi u ruke prof. Tonke Juranović Matulić, dugogodišnje članice orkestra “Sanctus Domnio”, koja je punih jedanaest godina predano vodila orkestar i osvajala nagrade. Godine 2016. vodstvo preuzima prof. Ivana Kenk Kalebić, tada prva diplomirana mandolinistica u Republici Hrvatskoj, te profesorica mandoline u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi Josipa Hatzea. Vođenje orkestra u 2021. godini preuzima Ana Mlačić, članica orkestra “Sanctus Domnio” i studentica glazbene pedagogije pri Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Repertoar mandolinskog orkestra “Anđeli svirači” je sukladno cilju svoga djelovanja tehnički manje zahtjevan, gdje su članovi orkestra pretežito uzrasta od 10 – 18 godina, dok se na nastupima orkestri međusobno nadopunjuju ako je za to potreba. Orkestar također djeluje kao službeni mandolinski orkestar Glazbene škole Josipa Hatzea. Mandolinski orkestar Anđeli svirači je tokom svog djelovanja često nastupao na festivalu mandolinista Mandolina Imota, gdje su osvajali nagrade, te su uvijek dio glazbenog ciklusa “Sudamja” i “Advent” u Katedrali sv. Duje zajedno sa mandolinskim orkestrom “Sanctus Domnio”.

Voditeljica mandolinskog orkestra Anđeli svirači | Ana Mlačić

Ana Mlačić rođena je u Splitu 26. srpnja 2000. godine. Upisuje Glazbenu školu Josipa Hatzea 2009. godine u klasi prof. Ivane Kenk Kalebić. Godine 2019. maturira s odličnim uspjehom Glazbenu gimnaziju u Splitu. Nakon godinu dana studija mandoline u klasi prof. Uga Orlandija, upisuje Glazbenu pedagogiju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.  Učesnica je državnih natjecanja te međunarodnog natjecanja mandolinista u Bergamu (Italija) na kojima osvaja nagrade, među kojima valja istaknuti treću (2017. godine) i drugu (2019) nagradu na državnom natjecanju HDGPP-a. Pohađa seminare prof. U. Orlandija, M. Nishiyama, S.  de Grebber te 2016. sudjeluje na EGMYO-u (Europski gitaristički i mandolinski orkestar mladih) predvodeći dionicu drugih mandolina. Kao solistica nastupa sa šibenskim Gradskim komornim orkestrom izvodeći Vivaldijev koncert u C-duru za mandolinu i orkestar 2018. godine.  Od 2014. godine do danas aktivni je član GDM Sanctus Domnio te je član mandolinskog kvinteta Libertas osnovanog 2021. godine.