Škola mandoline

Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio organizira školu mandoline i gitare kojoj je cilj približiti ova dva instrumenta što većem broju ljubitelja glazbe. Otvorena je za sve uzraste te joj je moguće pristupiti tijekom cijele školske godine. 

Mandolina je kroz povijest imala važnu ulogu u razvoju kulture Dalmacije i Mediterana. Kroz program škole je zastupljen, kako tradicionalni aspekt mandoline, tako i klasični. Bogati repertoar za solo mandolinu kombinira se i sa različitim komornim sastavima dua, tria, kvarteta pa sve do orkestra. Kroz skupno muziciranje polaznici tako imaju priliku upoznati sve instrumente iz mandolinske obitelji: mandolu i mandoloncello. Krajnji cilj ove škole je pripremiti polaznika za sudjelovanje u aktivnostima orkestra. O njezinoj uspješnosti govori i činjenica da su, kroz dugogodišnje djelovanje, brojni današnji članovi orkestra bili učenici upravo ove škole mandoline.

Koncept škole mandoline:

  • Upoznavanje s instrumentom (pravilno držanje instrumenta, položaj lijeve i desne ruke, položaj trzalice)
  • Tehničke vježbe lijeve i desne ruke
  • Osnove solfeggia i teorije glazbe kao preduvjet za čitanje notnog teksta
  • Skladbe različitih glazbenih perioda, od baroka do danas 

Voditeljica škole mandoline | Tanja Puharić

Tanja Puharić rođena je 27. 01. 2001. godine u Splitu. U Glazbenu školu Makarska upisuje se 2009. godine u klasi prof. Ivane Kenk Kalebić, a završava u klasi prof. Stele Ivanišević Curić. Srednju glazbenu školu završava paralelno uz Opću gimnaziju. Maturirala je 2019. godine s odličnim uspjehom, a svoje obrazovanje nastavlja na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje trenutno studira Glazbenu pedagogiju. Osvaja brojne nagrade na komornim i solističkim natjecanjima. Od solističkih natjecanja važno je izdvojiti “ III Concorso Europeo per strumenti a pizzico Estudiantina Bergamasca” gdje osvaja prvo mjesto. Za uspjeh na državnom natjecanju 2019. dobila je priznanje grada Makarske i priznanje Splitsko-dalmatinske županije. Svirala je na brojnim koncertima i događanjima, te je članica GMD Sanctus Domnio i mandolinskog kvinteta Libertas.