Suvremeni splitski autori

25. rujna 2020. u 20 sati, gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio održat će koncert u Kući jezika i kulture na Peristilu.

Program:

 1. B. Matijašević:
  – Noć
  – Oblaci
 2. I. Božičević: Golden Gate Drive
 3. J. Banić: Kratke priče:
  – Žar
  – Sjeta
  – Ludost
  – Nostalgija
 4. G. Tudor: Pojesmi dolmitinski I-III
 5. P. Sviličić: Biševo
  – Smih vroga
  – Fermale ure
  – Jidra sposa – Punun brivun
 6. T. Kalebić: Fragmenti
 7. V. Sunko: Maškare
  Povorka
  Krnje
  Maskenbal
 8. Jakši Fiamengu u spomen
  – priredio za mandolinski orkestar T. Kalebić

Mandolinski orkestar Sanctus Domnio je osnovan 1990. godine s namjerom višestruke odgojne zadaće i kulturne obnove mladih naraštaja, te se nalazi se pod vodstvom dirigenta Vladimira Lukasa. Orkestar je održao velik broj koncerata u domovini i inozemstvu, redovito nastupa na hrvatskom festivalu mandolinista Mandolina Imota, gdje odnosi prve nagrade. Bio je sudionik brojnih međunarodnih festivala i natjecanja, te je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Pored ostalih nagrada i priznanja, Sanctus Domnio je dobitnik i Nagrade Grada Splita iz područja kulture za 2006. godinu.

Na svom repertoaru orkestar ima brojne skladbe skladane izvorno za mandolinske ansamble, te prerade skladbi za druge orkestre suvremenih i klasičnih skladatelja. Prije svega je prepoznat kao vrstan interpret izvornih skladbi za mandolinske orkestre suvremenih hrvatskih autora, te je kao kvalitetan izvođač potakao više skladatelja da krenu sa skladanjem glazbe za ove instrumente, pa mu je više skladbi i posvećeno. Posebno se
posvetio izvođenju suvremene mandolinske glazbe hrvatskih skladatelja, a na njima zasnivajući i programe svojih nastupa u inozemstvu, po čemu je poznat u europskim mandolinskom krugovima.

Oko orkestra se formirao krug domaćih, prije svega splitskih i dalmatinskih skladatelja, koji su se odlučili skladati za ovaj instrument, potaknuti postojanjem izvođača koji je spreman izvoditi njihove, tehnički i umjetnički, zahtjevne skladbe. Tako se i rodila ideja o izvođenju koncerta pod nazivom Suvremeni splitski autori.